Lees de site in een andere taal via Google Translate.
Verlof en leerplicht
Kinderen zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig.
Kinderen van vijf jaar mogen na melding per week 5 uur thuisblijven. In uitzonderlijke situaties is tien uur toegestaan. Deze regeling dient om overbelasting van het kind te voorkomen.
Vanaf het zesde jaar geldt deze regeling niet meer. Ouders die hun kind thuis willen houden, moeten hiervoor toestemming vragen aan de directie.
Buitengewoon verlof en leerplicht
Er bestaat in Nederland een leerplichtwet. Deze wet schrijft voor dat kinderen tot en met het jaar dat ze 16 zijn geworden naar school moeten.
Uiteraard kunnen er zich gevallen voordoen waardoor het kind niet naar school kan. Dan wordt gesproken van geoorloofde verzuim. Te denken valt aan ziekte, doktersbezoek, 25- en 40 jarige jubilea, en andere zwaarwichtige redenen (zie artikel 11 van de leerplichtwet).
Verlofaanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de directeur.
*De eerste week voor en na de zomervakantie krijgt u absoluut geen verlof.
Ongeoorloofd verzuim
Naast het geoorloofd verzuim is er ook het ongeoorloofd verzuim. Als het kind de school niet bezoekt terwijl het geen toestemming heeft gekregen, dan heet dit ongeoorloofd verzuim. Ongeoorloofd verzuim wordt gemeld aan de leerplichtambtenaar, waarna in principe proces verbaal volgt.